0%

29.04.2024

Време за четене:

5 минути

Време за четене: 1 минута

Защо повечето хора имат кафяви очи?

Задавал ли си си въпроса защо кафявите очи са толкова често срещани? От кехлибарено до тъмно шоколадово, те са сякаш доминиращ нюанс в погледите на милиарди хора. Смята се даже, че над 50% от населението има кафяви очи! Отговорът се крие в пигмента меланин, който е отговорен за цвета на кожата, косата и очите ни. Продължавай да четеш, за да разбереш повече! 

Всички очи са кафяви

Може би ще се изненадаш от този факт, но всички човешки очи са всъщност прекрасен нюанс на кафявото. Всичко се свежда до наличието на пигмента меланин в ириса. Меланинът е тъмнокафяв на цвят, но има способността да поглъща различно количество светлина.

Формулата за определяне цвета на очите става така:

 • Тъмни очи: колкото повече меланин има в ириса, толкова повече светлина поглъща, следователно, цветът на очите изглежда кафяв.
 • Сини очи: тези хора имат най-малко количество меланин в ириса си, следователно светлината се разсейва от ириса, вместо да се поглъща, което придава на очите син оттенък.
 • Зелени и пъстри очи: това са междинни цветове, получени от комбинация на меланин и други пигменти, които поглъщат светлината в различни порции, което води до разнообразните нюанси на зелено и кехлибарено

Количеството меланин предпазва очите от увреждане от слънцето. Ето защо тъмният цвят се среща по-често при хора, които живеят в по-топъл климат. Съответно, нуждата от този защитен пигмент намалява в среда с по-малко слънчева светлина. 

Ето една интересна съпоставка. Хората с кафяви очи в Исландия представляват едва 9.22 % от населението, докато хората със сини очи съставляват огромно мнозинство – 74.52%. За сравнение, процентът на кафяви очи в Армения е 80.15%, а процентът на сините очи е 3.05%. 

Разкрий красотата на кафявите си очи с Iris Studio

Всеки нюанс на кафявото е уникален по рода си. В Iris Studio заснемаме и подчертаваме красотата на вашите кафяви очи, превръщайки ги в истинско произведение на изкуството. Разгледайте пакетите, които предлагаме на сайта ни и нека сътворим заедно един магичен портрет на вашия ирис. Предлагаме също подаръчни ваучери, ако решите да зарадвате някой с незабравимото преживяване, което е ирисовата фотография.


Последното от Iris Studio

Не пропускайте нищо от нас

23/05/2024

Защо някои хора имат различен цвят на очите?

В света на фотографията, макро и портретната фотография в частност, очите са истински магнит за погледа. Те са прозорец към душата и могат да разкажат безброй истории. В някои редки случаи, когато тези очи са с различен цвят, привличат още повече внимание, омагьосват и будят любопитство. Познаваш ли такива хора? При тях се наблюдава уникалното явление хетерохромия, което добавя този магнетичен чар.

Видове хетерохромия

 • Пълна хетерохромия: Най-забележимата форма, при която двете очи са с коренно различни цветове. Често срещани комбинации са кафяво и синьо, зелено и кафяво, синьо и кехлибарено.
 • Частична хетерохромия: Част от ириса на едното око е с различен цвят от останалата част.
 • Централна хетерохромия: Около зеницата на едното око се наблюдава ясен кръг с различен цвят. 
 • Придобита хетерохромия: В редки случаи, това явление може да възникне на по-късен етап от живота. 

Ако се чудиш каква е разликата между централната хетерохромия и кехлибарените очи, това е, че при вторите, смесицата от различни цветове е по цялата повърхност на ириса. 

Какво предизвиква хетерохромията?

Съществуват различни причини за това уникално явление на природата. Най-честото обяснение е генетиката. Няколко гена определят цвета на очите ни, като те влияят върху количеството меланин – пигментът, който им придава цвят. Може да прочетеш повече по темата за цвета на очите в другата ни статия от блога. 

Не е изключено хетерохромията да се развие по-късно в живота поради някакво заболяване, нараняване на окото, операция или дори употребата на определени лекарства.

Интересни факти за хетерохромията

 • Хетерохромията се среща по-често при жените, отколкото при мъжете, според проучване. 
 • Хетерохромията засяга много малък & от хората по света.
 • Хетерохромията засяга по-малко от 200 000 души в Съединените щати. Много по-често се среща при животните.
 • При някои растения и животни, като котки, кучета и коне, също може да се наблюдава хетерохромия.
 • Хетерохромията не е болест и не се нуждае от лечение, освен в някои редки случаи, когато е причинена от заболяване.

Разкрий красивата рядкост на очите си с Iris Studio

Хетерохромията е рядко, но очарователно явление, което прави хората, които я притежават, още по-специални. В Iris Studio вярваме, че всички очи са уникални и заслужават да бъдат запечатани в красива фотография. С помощта на нашата професионална техника и опит ние ще уловим необикновената красота на твоите ириси в цялата им прелест. Разгледай повече информация на сайта ни и не се колебай да се свържеш с нас при въпроси!

Прочети повече
23/05/2024

Как възприемаме другия въз основа на цвета на очите му

Цветът на очите може да ни разкаже много за гените на човек, но дали може да ни разкаже нещо за неговата личност? Безспорно, цветът е първото нещо, което забелязваме, когато се вгледаме в погледа на отсрещния човек. Някои изследвания показват, че хората с определени цветове на ириса са по-склонни да притежават определени черти на характера. 

Какво определя цвета на очите?

Цветът на очите ни се определя от количеството меланин в ириса. Меланинът е пигмент, който се намира в кожата, косата и очите ни. Колкото повече меланин имаме, толкова по-тъмен е цветът на очите ни. Следователно кафявите очи съдържат най-много меланин, докато сините очи съдържат най-малко. Зелените, лешниковите и сивите очи пък са комбинация от различни нива на меланин и други пигменти.

Въпреки че цветът на очите ни се определя от генетиката, той е и отражение на нашата уникална личност. Всеки цвят на очите има своя собствена красота и може да ни разкаже нещо за човека. Продължавайте да четете, за да разберете какво значение носи всеки един цвят. 

Психология на цветовете на очите

Кафяви

Свързват се с топлина, доброта и чувственост. Хората с кафяви очи се възприемат като земни, прагматични и грижовни. Независимо от нюансите в ириса, хората се чувстват спокойни и сигурни в тяхно присъствие. Това може да се дължи на факта, че цветът на очите се струва познат и носи усещането за безопасност, като се има предвид, че е най-често срещаният. Ако се питате защо повечето хора имат кафяви очи, отговорът ще откриете в последната ни статия по темата. 

Кехлибарени

Тези очи са комбинация от медени и лешникови нюанси, които дават усещането за топлина и приветливост. Свързват се с интелигентност, проницателност и дипломация. Хората с лешникови очи се възприемат като аналитични, уравновесени и умели комуникатори. Те притежават уникална гледна точка и могат да бъдат изключително креативни в откриването на нестандартни решения.

Сини

Често срещана черта на хората със сини очи е, че носят спокойствие, надеждност и веселие. Това може да се дължи на факта, че синият цвят придава по-млад вид на човека. Не случайно хората със сини очи издават силен характер. Проучвания сочат, че цветът на очите има връзка с толерантността към болка. Установено е, че светлите очи генерално толерират по-добре стрес и страдание, като причината все още не е ясна. Възможно е да има генетично обяснение. 

Зелени

Първата асоциация с този изключително рядък цвят е мистериозността. Може да възприемаш хората със зелени очи още като креативни, интригуващи, амбициозни и непредсказуеми личности. Подобно на сините очи, зелените също издават, че човекът има жизнена и игрива нотка у себе си. 

Ирисовата фотография превръща очите в изкуство

Цветовете на очите ни са само малка част от това, което ни прави уникални. Но те играят важна роля в начина, по който ни възприемат околните. Ирисовата фотография ни дава възможност да видим красотата и мистерията на човешкото око по нов начин. Чрез модерна и прецизна техника, професионалистите от Iris Studio заснемат вашите уникални ириси и ги превръща в истинско изкуство. Научете повече за нашата услуга на сайта ни и не се колебайте да ни позвъните при въпроси. 

Прочети повече
09/05/2024

Променя ли се цветът на очите с възрастта?

Знаеш ли, че няма друг човек на Земята със същия цвят очи като твоите? Да, независимо дали си с кафяви, сини, зелени или някакъв друг нюанс, този нюанс е единствен по рода си и абсолютно уникален. Може би не ти изглежда така, но сложните и удивителни шарки на ириса ти могат да се уловят само с ирисова фотография, каквато предлагаме ние в Iris Studio. 

Следа един интересен въпрос, който сигурно и ти си си задавал някога. Дали е възможно тази вродена характеристика да се промени с течение на времето? Краткият отговор е да, но в повечето случаи промените са незначителни.

Фактори, определящи цвета на очите

 • Меланин: Основният фактор, определящ цвета на очите, е меланинът – пигмент, който се намира в ириса.
 • Количество меланин: Колкото повече меланин има в ириса, толкова по-тъмен е цветът на очите. Кафявите очи съдържат най-много меланин, следвани от зелените, кехлибарените и сините.
 • Генетика: Гените ни определят количеството меланин, произвеждано в ириса. Гените на родителите се комбинират по неочаквани начини и трудно може да се предскаже какъв цвят на очите ще има детето.

При повечето хора цветът на очите остава непроменен през целия им живот. Окончателният цвят се определя след раждането, обикновено между 6-тия месец и 3-тата година. Въпреки това, при някои хора се наблюдават леки промени в цвета.

Кога се наблюдава промяна в цвета на очите?

Възраст

При новородените цветът на очите може да е светъл, тъй като ирисът им все още не е произвел достатъчно меланин. С течение на времето меланинът се натрупва и цветът потъмнява. Това е причината повече от на да са имали сини или сиви очи до 3 годишна възраст.

Медицински състояния

Някои редки медицински състояния като хетерохромия, могат да причинят промяна в цвета на очите. Бебетата понякога се раждат с това състояние и то се нарича вродена хетерохромия. Ако се появи по-късно в живота, се нарича придобита хетерохромия.

Излагане на слънце

Продължително и постоянно излагане на слънце може да накара очите да произвеждат повече меланин. Както споменахме по-горе, повече меланин води до по-тъмен цвят на очите. Важно е да споменем, че слънцето не променя драстично цвета на ириса. По-вероятно е да забележиш малки кафяви точици по ириса. 

В заключение, цветът на очите при повечето хора остава непроменен през целия живот. В някои случаи са възможни леки изменения – като потъмняване или придобиване на тъмните точкови петънца в ириса, поради излагане на слънце. Всяка значителна и внезапна промяна в цвета на ириса обаче сигнализира за проблем и е препоръчително консултацията с лекар.
Ако искаш да разкриеш уникалните детайли на своите очи, ела в нашето студио в град София или град Пловдив. С най-модерната технология и невероятна прецизност, нашият екип ще улови всеки фин нюанс, сложен детайл и завладяващ контур на твоите ириси. Запиши си час през нашия сайт и преоткрий скритата вселена в очите си.

Прочети повече
Подаръчни ваучери
This site is registered on wpml.org as a development site.